Docent

Ervaring
Vanuit mijn achtergrond HBO agogisch werk, ben ik jaren werkzaam geweest binnen de volwasseneneducatie en kwam, al zoekend naar meer balans in mijn leven, in aanraking met yoga. Deze lichamelijke manier van ontdekken bleek voor mij een laagdrempelige ingang om in contact te komen met mijzelf en te ervaren dat lichaam en geest met elkaar in verbinding staan. Vanaf 1999 kwam ik in aanraking met de Vipassana meditatie en Frits Koster werd mijn leraar. De weg van meditatie ging ik op en ook die van begeleider van meditatiegroepen in Breda. Met Frits Koster geef ik v.a. 2001 tot heden retraites waar mijn functie in de loop der jaren meer begeleidend werd en ook de Mindfulness yoga een geintegreerde plaats in kreeg.

Ontwikkeling
De ontwikkeling die ik vanaf 1980 als leerling en docent met de praktijk van yoga doormaakte, is gegaan van de perfectionistisch gerichte yogavorm Iyengar, naar de meer zachte, zowel ruimtelijk als innerlijk gerichte vorm van de Mindfulness yoga. Het in aanraking komen met de Vipassana-meditatie was voor mij een herkenning en heeft die ontwikkeling meer onderbouwd en ondersteund.

 

Uitgangspunten en benadering
Aandacht, liefdevolle vriendelijkheid en een observerende houding met betrekking tot de adem zijn uitgangspunten van de yoga die ik geef. Een ander aspect dat mijn benadering typeert, is het licht en luchtig houden van de bewegingen. Als ervaringsdeskundige op het gebied van pijn ken ik de zwaarte van overconcentratie en het bekende mechanisme van ‘je best doen’ bij het uitvoeren van de houdingen. In de overdracht geef ik graag iets mee van lichtheid in het omgaan met je lichaam en de beoefening, zonder verlies van zorgzame aandacht.

Met deze uitgangspunten hoop ik bij te dragen aan de kern van yoga en meditatie: 
'  het weer her-inneren wat reeds verbonden is '.

 

Copyright © 2012, mindflnessyoga.nl